Petek, 24 April 2015 00:00

Razpis Eko sklada za nepovratna sredstva je bil dne 24.04.2015 objavljen v Uradnem listu RS (št. 28/2015).

Slovenski okoljski javni sklad  - Eko sklad je objavil Javni poziv 29SUB-OB15 za nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije (toplotne črpalke – ukrep C) in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb (sistemi za prezračevanje z vračanjem toplote – rekuperacija – ukrep H).

 Za nove naložbe v ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah je razpisanih 22 milijonov EUR. Višina spodbude je pri večini ukrepov za katere je mogoče dodeliti nepovratna sredstva omejena na 25 % priznanih stroškov naložbe, hkrati pa je določena omejitev v nominalnem znesku.

 Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 25% priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 2.000,00 EUR za izvedbo centralnega prezračevalnega sistema za posamezno stanovanje oziroma največ 300,00 EUR na vgrajeno enoto lokalnega sistema prezračevanja.

 Priznani stroški vključujejo:

  • nakup in vgradnjo naprave za centralno ali lokalno prezračevanje z vračanjem odpadne toplote zraka;
  • nakup in vgradnjo sistema za distribucijo zraka z elementi za vpihavanje in odsesavanje ter krmilnimi elementi;
  • nakup in vgradnjo sistema za predgrevanje zraka s toploto zemlje ali vode.

Pravica do nepovratne finančne spodbude se med drugim dodeli tudi za nakup in vgradnjo ogrevalne toplotne črpalke tipa voda-voda, zemlja-voda in zrak-voda. Letošnja novost je, da ni več subvencij za nakup toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode.

Več si preberite na www.ekosklad.si ali nas kontaktirajte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .